U Liku dolaze svjetske organizacije za očuvanje zaštićenih područja

Lički Pećinski park (PP) Grabovača, na čijem je prostoru zaštićeno 9 speleoloških objekata, 4 tipa staništa, 16 biljnih vrsta i 39 vrsta životinja, postat će 25. i 26. veljače domaćin projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" u kojem će sudjelovati Svjetska organizacija za zaštitu prirode i asocijacija Parkova Dinarskog luka.

"Naš je park u odnosu na ostale u Asocijaciji parkova Dinarida malen, ali park koji intenzivno i kontiunirano radi na popularizaciji prirodne baštine i upravo zbog toga  nam je velika čast biti domaćin WWF-u", kazala je ravnateljica PP Grabovača Katarina Milković dodavši kako park pokazuje kontinuitet, uspješnost i ozbiljnost u EU projektima, zbog čega su se među brojnim destinacijama istaknuli u razvoju turizma Ličko-senjske županije.

"U oko 420 zaštićenih područja Hrvatske koja se izdvajaju svojom ljepotom, bogatstvom, raznolikošću spada i Pećinski park Grabovača, na čijem je prostoru  zaštićeno 9 speleoloških objekata od kojih su tri zaštićena na nacionalnoj razini kao geomorfološki spomenici prirode, 4 tipa staništa, 16 biljnih vrsta i 39 vrsta životinja", stoji u priopćenju iz PP Grabovače.

Najvažnije teme radionice koju će voditi stručnjakinje na području održivog upravljanja zaštićenim područjima Violeta Orlović Lovren i Jana Kus Veenvliet bit će određivanje indeksa zaštićenih područja, izrada metodologije za praćenje interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice te osnove za buduću suradnju među zaštićenim područjima.

Održat će se i Generalna skupština Asocijacije Parkova Dinarida i sastanak Upravnog odbora Parkova Dinarida na kojoj će sudjelovati članovi Asocijacije, kao i predstavnici zainteresiranih zaštićenih područja, najavljuje se u priopćenju. (Hina/FaH)



Pisane vijesti