Povjerenstvo za pripremu turističke sezone

Kalmeta: Predstoji borba za svakog gosta

Unatoč očekivanim rupama u lipnju i prvoj polovici srpnja nema razloga za pesimizam te će se planirano povećanje turističkog prometa i prihoda od 3% sigurno postići jer pravi val turista tek očekujemo i borba za svakog gosta još traje – istaknuo je ministar BOŽIDAR KALMETA, na trećoj sjednici Povjerenstva za turističku sezonu održanoj u Splitu, naglasivši kako su turistički rezultati na razini prošle godine koja je bila najbolja u samostalnoj Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice koje je iznio direktor Glavnog ureda Niko Bulić, u prvih šest mjeseci povećan dolazak turista za jedan posto, dok je broj noćenja na prošlogodišnjoj razini. Financijski rezultati za prvih šest mjeseci bolji su od fizičkih, što je još jedan dokaz da ne postoji razlog ovu sezonu proglašavati neuspješnom, istaknuo je on.

Kao najveći problem hrvatskog turizma Kalmeta je istaknuo nedovoljan kapacitet u hotelima koji iznosi 13%, dok se čak 60% kapaciteta nalazi u privatnom smještaju koji ne radi više od 90 dana. Većina iznajmljivača su amateri s kojima veliki touroperatori odbijaju raditi jer vlasnici soba i apartmana ne žele sklapati ugovore na 150 dana, istaknuo je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić i najavio da se u Ministarstvu razmišlja o osnivanju državne agencije specijalizirane za prodaju privatnog smještaja. Mjera kojom resorno Ministarstvo želi uvesti reda u privatnom smještaju je uvođenje godišnjeg paušala za iznajmljivače.
 
U prvih 6 mjeseci izdano je 1156 čarter licenci i zabilježeno 50.600 individualnih nautičara, što je 5% više nego u istom razdoblju lani, naglasio je državni tajnik za more Branko Bačić. Od nautičkog turizma Bačić do kraja sezone očekuje značajno povećanje prihoda budući je prošlogodišnji prihod od te turističke grane iznosio 51 milijun kuna.

Prema najavi glavnog državnog inspektora Krune Kovačevića, 235 inspektora ove će sezone obaviti 30.000 nadzora, posebno nad iznajmljivačima soba i apartmana. Od 16. lipnja do 11. srpnja oni su podnijeli 944 prekršajne prijave, od čega 315 u ugostiteljskim i turističkim objektima te su izdali 157 zabrana rada.  

Rezultati turističke sezone I-VI. 2004. /. pdf 53 kb

U prvih pet mjeseci Hrvatska je ostvarila ukupno 1,65 mlijuna turističkih dolazaka što predstavlja porast od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (strani dolasci su povećani 13%).

Promet putnika I-V. 2004. /.pdf 132 kb

U prvih pet mjeseci u Hrvatsku je ušlo ukupno 20,7 milijuna putnika što je 2,4% više nego u istom razdoblju prošle godine. Posebno treba istaknuti visok porast stranih putnika u zračnom (28,8%) i pomorskom prometu (5,8%).

Pozitivni i negativni čimbenici koji su utjecali na turističke rezultate u prvom polugodištu 2004. godine /.pdf 73 kb



Pisane vijesti