Adria Hotel Forum idućeg tjedna u Zagrebu o rješenjima za investiranje u hotelijerstvo

Na najvećoj regionalnoj hotelsko-investicijskoj konferenciji Adria Hotel Forum (AHF) u Zagrebu 10. i 11. veljače okupit će se 300-tinjak domaćih i stranih stručnjaka,  te će uz ostalo raspraviti deset glavnih izazova i ograničenja za hrvatsko hotelijerstvo, ponuditi rješenja za njihovo svladavanja i uputiti ih mjerodavnim institucijama.

Najavljujući to u srijedu na konferenciji za medije, osnivačica i direktorica AHF-a Marina Franolić istaknula je da se taj Forum ove godine održava četvrti put te će iznova na jednom mjestu okupiti investitore, hotelijere, konzultante i turističke dužnosnike, koji će raspraviti problematiku investiranja u hrvatskom i turizmu regije te što treba učiniti Hrvatska kako bi privukle velike i kvalitetne investicije.

"AHF ove godine ima i jaču globalnu prepoznatljivost, jer osim dolaska predstavnika nekih od najjačih hotelskih brendova u svijetu i investicijskih fondova, poput Starwooda, Accora, InterContinentala, Hyatta, Marriotta, Colliersa, NCH Capitala, South European Investmenta i drugih, partneri su i najveći svjetski organizator hotelskih i investicijskih koncerata tvrtka Bench Events, a glavni medijski pokrovitelj vodeći svjetski portal industrije eHotelier", kazala je Franolić, dodajući da je velika pomoć stigla i od 'starih' partnera, konzultantske tvrtke Horwath HTL, Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) te Glion Institute of Higher Education.

Dolazak je potvrdio i ministar turizma Anton Kliman te njegove kolege odnosno dužnosnici zaduženi za turizam iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije, a bit će tu i gotovo svi najvažniji domaći hotelijeri, od Jadranskih luksuznih hotela, Istraturista, Maistre, Jadranke i Valamara do Blu Suna, HUP-Zagreba i drugih, kao i predstavnici HBOR-a, banaka i osiguravatelja.

"Tijekom Foruma održat će se zasebni i zatvoreni radni sastanak 25 domaćih i stranih stručnjaka koji će raspraviti deset glavnih izazova i ograničenja te ponuditi rješenja, a riječ je o predstavnicima kompanija koji su od 2014. do ove godine u hrvatski turizam uložili više od 1,5 milijardi eura, što najbolje govori o njihovoj kompetentnosti", naglasila je Franolić.

Senior partnerica iz Horwath HTL-a Sanja Čizmar nadovezala se da je u svemu najteže izdvojiti tih deset ograničenja, jer su ih iz tih kompanija anketom koju su nedavno proveli 'detektirali' njih više od 30.

"Bilo ih deset glavnih, ili 30 i više ukupnih, osnovno je da je za mjere za rješavanje tih ograničenja i promjene na bolje potrebna prije svega politička volja, pri čemu se ne radi samo o porezima, edukaciji i kvalitetnim kadrovima, nametima i drugom, nego općenito o kompletnoj investicijskoj klimi koja se po mnogima mora poboljšati", poručila je Čizmar.

I predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar naglasio je  da se "puno toga ili skoro sve može riješiti odmah u ovoj godini uz političku volju". "Ograničenja investiranju imamo, o njima pričamo već godinama i krajnje je vrijeme da ih jasnije predočimo i tražimo njihovo rješavanje, jer Hrvatska ima šansu biti turistički lider ne samo u regiji, i samo o nama ovisi želimo li to biti ili samo sljedbenik pojedinih trendova s dobrim fizičkim rezultatima", upozorio je Šustar ocjenjujući da je sada investicijska klima u Hrvatskoj za hotelijerstvo i turizam općenito ipak bolja nego prije četiri godine, kada je održan prvi AHF.

Osvrnuo se i na stopu PDV-a u turizmu, što je svakako jedan od tih deset izazova, kazavši da Hrvatska ima 'najrigidniju' stopu u krugu mediteranskih zemalja, ali i da nije najveći problem visina stope nego u tome što se u zadnje tri-četiri godine mijenjala tri puta, a druga porezna opterećenja i više.

"Time šaljemo loše i neozbiljne poruke investitorima, tim više što smo među 140 zemalja svijeta na predzadnjem ili 139. mjestu po poreznom opterećenju. Teško je očekivati da će investitori u takvim uvjetima gdje se stalno nešto mijenja uložiti veliki novac, očekujući u početku 'jedan' povrat za 10 ili 15 godina, a onda dočekati neki sasvim drugi", naglasio je Šustar.

(Hina)



Pisane vijesti