Škraping Tkon - otok Pašman

Jedanaesto izdanje popularne trekking utrke Škraping održat će se 5. ožujka 2015. godine, s oko 1500 natjecatelja te nizom zanimljivih događaja, predstava, edukativnih predavanja, raznih radionica, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i slično. Dan poslije utrke, u nedjelju 6. ožujka, održat će se i dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a očekuje se sudjelovanje 200 malih škrapera iz 10 vrtića Zadarske županije. Osim sportsko-turističkog, Škraping ima i humanitarni karakter te će se ove godine dio sredstava uplatiti za potrebe Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata. 

Jedan od pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, koji je po broju izlagača nositelja oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP), najveći sajam ovakve vrste u Hrvatskoj, zamišljen kao poticaj razvoju otočne proizvodnje, očuvanju izvornosti i autohtonosti podrijetla te je potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za ovu prestižnu oznaku. Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP, a proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 30 ovih oznaka, od čega ih je 14 iz Tkona.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku "Hrvatski otočni proizvod" koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a prošle godine i posebno priznanje Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unapređenje turističke ponude zadarskih otoka.

Škraping je jedinstvena međunarodna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su njezine karakteristike. Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik Josip Tomić, atletski stručnjak. Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (oko 47 km), Challenger (oko 25 km) i Light (oko 12 km). Posjetiteljima se nudi bogata domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i niz uslužnih djelatnosti s ciljem promocije sporta i turističke promidžbe otoka te vrednovanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine. 

Na prošlogodišnjem jubilarnom Škrapingu sudjelovalo je više od 1300 trkača iz 11 europskih zemalja, što je još jednom potvrdilo Škraping najvećom trekking utrkom u Hrvatskoj.

Organizatori: Općina i TZ Tkon, JKU “Prvenj”.



Najave