Turistička sezona na razini prošlogodišnjih

Ova turistička sezona nije katastrofalna, što pokazuju i rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci koji su za nekoliko postotaka bolji od onih za isto razdoblje lani, istaknuo je Zdenko Mičić, državni tajnik, demantirajući napise kojima se u javnosti ovogodišnja turistička sezona proglašava katastrofalnom, na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka ministra Božidara Kalmete s predstavnicima hotelskih kuća, turističkih udruga, HTZ-a, HGK-a, HOK-a i Croatia Airlinesa.
Mičić je rekao da se sredinom srpnja i u prva tri tjedna kolovoza očekuje veći dolazak gostiju pogotovo iz Njemačke, gdje ove godine godišnji odmori počinju kasnije nego lani i Italije, čime će se ispraviti minusi zabilježeni u lipnju i prvoj polovici srpnja.
Državni tajnik za turizam naglasio je da osnovna strategija za poslovanje hotelijera treba biti «vrijednost za novac». Kako je iznio, najbolje se prodaje upravo smeštaj u hotelima s pet zvjezdica, dok problema u popunjenosti kapaciteta imaju nekvalitetni hoteli, a posebice neobnovljeni kampovi, koji su ove godine slabije popunjeni i zbog lošeg vremena. Privatni smještaj čini 60 posto naših ukupnih turističkih kapaciteta, a nije kvalitetno plasiran na tržištu, pa i zbog toga bilježi lošije rezultate, rekao je Mičić, dodajući da se privatni iznajmljivači moraju prilagoditi tržištu. Mičić je pohvalio ulaganja u hrvatski turistički proizvod u iznosu od 300 milijuna eura u ovoj godini, no smatra da to nije dovoljnio, jer se Hrvatska nalazi u fazi tranzicije.
Sudionici sastanka o tijeku i rezultatima turističke sezoneDirektor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić također je istaknuo da se sezona odvija prema planu, što znači da se i dalje očekuje rast fizičkog prometa do tri posto. Rezultati za prvih šest mjeseci su na razini prošle godine, koja je bila vrlo uspješna, rekao je Bulić, dodajući kako turistička ponuda Hrvatske nije skupa.
Franco Palma, predsjednik hrvatske Udruge hotelijera i restoratera, istaknuo je kako je  ovogodišnja sezona teška s obzirom na konkurenciju i zato se treba prilagodiiti i već sada pripremiti za sljedeću 2005. godinu.

 

 

Sudionici sastanka o tijeku i rezultatima turističke sezone 2004. godine, uz ministra Božidara Kalmetu, državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića i pomoćnike ministra Gordanu Borojević, Roberta Baćca, Roberta Pendea, bili su: Denis Jukić, JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.o.o (hotel BONAVIA Rijeka, hotel Excelsior Dubrovnik, hotel Dubrovnik PALACE, hotel KOMPAS Dubrovnik, hotel BELLEVUE Dubrovnik); Miroslav Dragičević, RIVIJERA HOTELI I LJETOVALIŠTA (RIVIERA HOLDING d.o.o Poreč, ZLATNI OTOK d.d. Krk, RABAC d.d. Rabac, HOTELI BABIN KUK d.o.o. Dubrovnik, Hotel ADRIATIC Vrboska); Tudor Alex, Patricio Balmaceda i Loreto Radojković, LUKŠIĆ GROUP OPATIJA (GRAND VILLA ARGENTINA Dubrovnik, VILLA GLAVIC Dubrovnik, VILLA ORSULA Dubrovnik, hotel CROATIA Cavtat, PLAVA LAGUNA d.d. Poreč); Renzo Miletić, ADRIA RESORTS d.o.o (JADRANTURIST Rovinj, ANITA Vrsar); Branimir Jurišić, UGO HOTELI ZAGREB (Solaris Šibenik, hotel Millenium Opatija, hotel Grand Hotel 4 opatijska cvijeta, Opatija); Mirjana Mogorović, LIBURNIA RIVIERA HOTELI d.d. OPATIJA; Peter Fuks, BORIK d.d. ZADAR; Igor Štoković, ARENATURIST d.d. PULA; Anđelko Leko, HUP ZAGREB; Gordana Tomičić, ISTRATURIST UMAG; Franco Palma, HRVATSKA UDRUGA HOTELIJERA I RESTORATERA; Jerko Sladoljev, KAMPING UDRUGA HRVATSKE; Ivan Pukšar, UDRUŽENJE HRVATSKIH PUTNIČKIH AGENCIJA; Ivan Mišetić, CROATIA AIRLINES; Niko Bulić, HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA; Gari Cappelli, ALS-GROUP DUBROVNIK



Pisane vijesti